משרד עו״ד אמיר שושני
דיני נזיקין ותאונות

קבלו מקרה אמיתי שטופל במשרדנו:
דוד ומאיר (השמות האמיתיים שמורים במשרדנו) נשלחו להחליף את הנורה במנורת רחוב בירושלים. הם הגיעו במשאית עם מנוף-סל למקום, העמידו את המשאית על עמודים, דוד נכנס למנוף הסל כדי לעלות אל ראש מנורת הרחוב, ומאיר עמד מאחורי המשאית ותיפעל את המנוף. למרבה הזוועה, מישהו שכח לנתק את הזרם ומעצמת מכת החשמל שספג התעופף מאיר באוויר וספג כוויות בשיעור של 65%. למזלו הוא נשאר בחיים.
לדוד לא נגרם כל נזק – תודה ששאלתם.
למעביד לא היה ביטוח, ולכן התעוררה במלוא עוזה השאלה האם מדובר בתאונת דרכים, כדי שתהיה למאיר כתובת לפנות אליה על מנת לקבל את הפיצויים שמגיעים לו.
ספוילר – אחרי מאבק משפטי שניהלנו עבור מאיר קבע בית המשפט שהאירוע מוגדר כתאונת דרכים והמעביד של מאיר ניצל מתביעה שהיתה מרוששת אותו באופן אישי.
תאונות דרכים הן רק ענף אחד מתוך דיני נזיקין שמסדירים את סוגיית הפיצוי למי שנגרם לו נזק כתוצאה ממעשה או הימנעות ממעשה של מישהו אחר. הפגיעה יכולה להיות מוגדרת כתאונת דרכים, תאונת עבודה, סתם תאונה ברחוב, או גם נזק כתוצאה מטיפול שגוי של רופא, של קוסמטיקאי, של כירורפרקט או כל מטפל אחר. ו...כן, גם תקיפה בלתי מוצדקת של שוטר כנגד אזרח נכנסת לתוך דיני הנזיקין.
הפיצויים שניתן לדרוש במסגרת תביעת נזיקין יכולים לכלול כיסוי עלויות רפואיות, אובדן הכנסה, נזק נפשי ופיזי, וגם פיצוי על כאב וסבל.
איך זה עובד בפועל?
לרובנו ניהול תיק נזיקין נראה טריוויאלי. מישהו גרם לנו נזק? – בואו נתבע לו את הצורה.
אבל המציאות סבוכה הרבה יותר וכוללת שיקולים אסטרטגיים רבים שקודמים לניהול התביעה. שיקולים אלה לוקחים בחשבון שלא את כל המזיקים תרצו לתבוע (מזיק שהוא קרוב משפחה?...) וגם את העובדה שניהול התביעה בסדר הנכון יכול למקסם את סכום הפיצויים שתקבלו.
ראשית יש להבין מי אחראי לנזק שנגרם. לדוגמה, אם מדובר בתאונת דרכים – יש להגיש את התביעה מול חברת הביטוח של הרכב בו נסעת, גם אם התאונה אירעה באשמת נהג הרכב השני. ומה אם לרכב בו נסעת אין ביטוח? אל דאגה, גם לכך יש מספר פתרונות, אולם צריך לבחור בפתרון הנכון כדי שלא להתעורר מאוחר מידי עם תביעה שנדחתה, או במקרה אחר לא לסבך את נהג הרכב בו נסעת בתביעה שתרושש אותו (לפני שתסננו "מגיע לו" חישבו מה תהיה עמדתכם אם הנהג היה אביכם...).
אם מדובר בנזק שנגרם במקום העבודה – יש צורך לנתח את המקרה על מנת לדעת האם עדיף לתבוע את המעסיק או שמא עדיף לתבוע גורם אחר שאינו המעסיק (למשל – יצרן המכונה שבהפעלתה נגרם לכם נזק).
כאשר התאונה היא גם תאונת עבודה, חשוב לבחור האם ומתי לערב את המוסד לביטוח הלאומי, שידוע הן בקמיצת ידו בקביעת אחוזי נכות לנפגעים שבאים אל וועדותיו, והן בבעייתיות של התחשיבים האקטואריים שנעשים על מנת לחשב את התשלומים שצפויים ממנו. הדבר חשוב במיוחד כיוון שכל תשלום שעתיד להיות משולם על ידי המוסד לביטוח לאומי מופחת מהפיצוי שישלם המזיק שייתבע, ובשל סיבות שונות ייתכן שההפחתה של תגמולי המוסד לביטוח לאומי תהיה גדולה יותר מסך תקבולי המוסד לביטוח לאומי שישולמו לך! התוצאה יכולה להיות זו שמצד אחד קביעת המוסד לביטוח לאומי לגבי אחוזי הנכות תקפח אותך ומהפיצוי שמגיע לך על פי האחוזים המופחתים עוד יופחת סך גדול מהסך שתקבל מהמוסד לביטוח לאומי כל חייך. בלשון הרחוב – נדפקת פעמיים...
כיון שזה המצב, חשוב לזכור כי הגבול בין תאונה שהינה תאונת עבודה לכזו שאינה תאונת עבודה הוא לעיתים דק מאוד, וחשוב להתנהל נכון מול המוסד לביטוח לאומי על מנת להגיע לתוצאה המיטבית מבחינתך. ברמז נגיד – לא תמיד כדאי לרוץ ולהכריז על המקרה כתאונת עבודה! לעיתים עדיף לכם לקבל מהמוסד לביטוח לאומי דווקא דחיית התביעה שבאופן אבסורדי תגדיל את הפיצוי הכולל שתקבלו.
אנחנו יודעים. זה אבסורד. אבל זה מה שיש ועם זה אנחנו ננצח.
אהה – כמעט שכחנו. יש עוד כסף ש"ממש שוכב על הרצפה" ומחכה שתדרשו אותו. לא דרשתם? – לא קיבלתם! פשוט כך... סקרנים? – פנו אלינו.
במשרד עו"ד אמיר שושני אנחנו יודעים שהתמודדות עם תאונה או נזק יכולה להיות קשה ומבלבלת. אנחנו כאן כדי לעזור לכם להבין מה מגיע לכם וללוות אתכם לכל אורך הדרך, מהפציעה או היווצרות הנזק ועד לקבלת הפיצויים.
גובה הפיצוי שתקבלו בסוף הדרך אינו רכיב בשיקול הדעת שלנו האם לקבל לטיפולנו תיק או לא. אנו ניקח כל תיק שנחשוב שיש לנו דרך להשיג עבורכם פיצוי בגינו. הסיבה לכך היא שאנחנו רואים מעל לכל אתכם הלקוחות. אנו יודעים שהטיפול בתיק נמשך בדרך כלל בין שנה לשלוש שנים, ומטרתנו היא להגיע לכך שביום שיסתיים הטיפול (!) תביטו לאחור ותגידו לעצמכם "ראינו עורכי דין מסוג אחר. הגונים ומקצועיים." התקשרו עכשיו.